شرکت سهامی خاص | شرکت سهامی خاص چگونه شرکتی است؟
شرکتهای سهامی خاص (Privately held company) به عنوان محبوبترین نوع شرکتها شناخته میشوند. چون اصول کاری نسبتاً نظاممندتری دارند. و سهام داران مسئولیتی بیشتر از مقدار سهم خود در قبال ضرر شرکت ندارند. سهام این شرکتها قابل داد و ستد در بورس اوراق بهادار نیست .ولی توسط مردم به راحتی قابل معامله است. هنگام تشکیل چنین شرکتی باید تمام سرمایه آن در موقع تأسیس توسط مؤسسان تأمین و بخشی از سرمایه در بانک سپردهگذاری شده باشد.
تعریف شرکت سهامی خاص:
ابتدا باید شرکت سهامی را تعریف کرد. شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است. یعنی در صورت متضرر شدن شرکت سهام داران نیاز به جبران خسارت از طریق فروش اموال خود نیستند.
بر این اساس شرکت سهامی به دو دسته کلی تقسیم میشود:
نوع اول – شرکتهایی که مؤسسین آنها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تأمین میکنند. این گونه شرکتها شرکت سهامی عام نامیده میشوند.
نوع دوم – شرکتهایی که تمام سرمایه آنها در موقع تأسیس منحصراً توسط مؤسسین تأمین گردیده است. این گونه شرکتها شرکت سهامی خاص نامیده میشوند.
لازم به ذکر است مقدار سهم هر کدام از شرکا از کل سهام در ابتدا باید برابر باشد و بعد از ثبت شرکت امکان زیاد و کم شدن سهم هر فرد وجود دارد با این شرط که مقدار ارزش کل سهام شرکت باید به سهم های برابر تقسیم شده باشد به عنوان مثال میتوان گفت اگر شرکتی 1 میلیارد تومان سرمایه به عنوان سهام داشته باشد و ارزش هر سهم آن 250 هزار تومان باشد نتیجتا دارای 4000 هزار سهم خواهد بود که بین سهام داران بسته به میزان آورده آنها تقسیم میشود.
در ایران تفاوت شرکتهای سهامی خاص با شرکت با مسئولیت محدود این است که شرکت با حداقل سه نفر سهامدار قابل تشکیل است و سهام نیز بدون نیاز به ثبت دردفتر اسناد رسمی قابل نقل و انتقال هستند و در شرکت مسئولیت محدود سرمایه به صورت اعلامی میباشد و هر چقدر که اعلام شود احتیاجی به واریز به حساب شرکت ندارد ولی در شرکت سهامی خاص الزاماً ۳۵٪ مبلغ اعلامی میبایست به صورت نقد به حساب شرکت واریز گردد و ۶۵٪ در تعهد مابقی ظرف ۵ سال تادیه گردد.
اشتباهات متداول:
این نکته به این معنی نیست که در ابتدا شما فقط میتوانید ۳۵ % سرمایه را بپردازید. بلکه به این معنی است که اگر توانایی دارید، مانعی ندارد که ۱۰۰ % سرمایهٔ شرکت خود را از همان ابتدا پرداخت نمایید.
اعتبار هیئت مدیره شرکت سهامی خاص ۲ سال خورشیدی و بازرسین ۱ سال مالیاتی میباشد و پس از انقضاء باید تمدید و یا تعویض شوند.
ویژگی های اسم شرکت سهامی خاص
هنگام ثبت شرکت سهامی خاص باید بلافاصله قبل یا بعد از نام شرکت عبارت “سهامی خاص” در تمام اوراق، اعلامیهها و آگهیهای شرکت بهطور شفاف و روشن درج شود.
حداقل سرمایه برای ثبت شرکت سهامی خاص
سرمایه لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص دست کم یک میلیون ریال(یک صد هزار تومان) میباشد که باید توسط خود موسسین تامین گردد که از این مبلغ حداقل ۳۵% از آن در حسابی به نام “شرکت در شرف تاسیس” نزد یکی از بانکها سپردهگذاری می گردد.
افزایش سرمایه در شرکتهای سهامی خاص
از آنجایی که صاحبان شرکت سهامی خاص می توانند تا ۱۰ برابر سرمایه ثبت شده خود از سیستم بانکی وام بگیرند ، بنابراین در هنگام اخذ تسهیلات معمولا” باید افزایش سرمایه داشته باشند.
البته این بدان معنا نیست که این امر به صورت دیگری محقق نمیشود، معمولا هر چند سال یک بار به جای پرداخت سود دوره ای به سهام داران شرکت اعلان افزایش سرمایه میکند همچنین می تواند مبلغی از سود سالیانه را به این مهم تخصیص دهد.

اصولا چه نوع شرکتهایی از این نوع ثبت شرکت (سهامی خاص) استفاده میکنند ؟
- شرکتهای عمرانی
- شرکتهای نفتی
- شرکتهای پتروشیمی
- شرکتهای تولیدی
- شرکتهای بورس
اطلاعات مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص
برای ثبت شرکت شرکت سهامی خاص به این اطلاعات نیاز دارید:
- چند نام پیشنهادی برای شرکت خود در نظر بگیرید
- نام و مشخصات و اقامتگاه موسسین
- موضوع شرکت
- سرمایه ثبتی شرکت به تفکیک نقد و غیر نقد
- نوع سهام سهامداران
- درصد سهام هریک از سهامداران
- مرکز اصلی شرکت
- مدت شرکت
- مدیران شرکت و صاحب ین امضاء مجاز
- بازرسان اصلی و علی البدل
- نام و مشخصات کامل نمایندگان اشخاص حقوقی
- روزنامه کثیرالانتشار
مدارک جهت ثبت شرکتهای سهامی خاص
مدارک زیر از طرف سازمان ثبت و اسناد کشور به نشانی https://irsherkat.ssaa.ir به منظور ثبت شرکت سهامی خاص اعلام شده است.
- دو نسخه اظهارنامه تکميل شده
- دو نسخه اساسنامه تکميل شده
- تکميل فرم تعيين نام به ترتيب اولويت نام هاي پيشنهادي و همچنين فيش واريزي
- اصل گواهي بانکي مبني بر پرداخت سرمايه تعهدي(حداقل 35% سرمايه) همراه با فيش واريزي
- اصل مجوز فعاليت از مراجع ذيربط در مواردي ثبت موضوع نياز به مجوز داشته باشد
- تصوير برابر با اصل مدارک احراز هويت سهامداران، مديران و بازرسان
- اصل گواهي عدم سوءپيشينه جهت اعضاء هیأت مديره، مديرعامل و بازرسان
- دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومي موسسين
- دو نسخه صورتجلسه هيأت مديره تکميل شده
- اصل وکالتنامه وکيل دادگستري در صورتي که ثبت شرکت توسط وکيل صورت پذيرد.
توصیه ما به شما استفاده از وکلای مجرب ما در این زمینه است .و همچنین در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر و یا مشاوره رایگان در تمامی موارد مورد نیاز دیگر .مانند ثبت شرکت ، ثبت برند ، رتبه بندی و … . میتوانید با ما در ثبت یکتا تماس حاصل فرمایید. مشاورین و وکلای مجرب ما مشتاقانه منتظر شما هستند.
ثبت برند، ثبت شرکت ، رتبه بندی و اخذ گرید در تهران 54071-021 | 09127152571 | 09126010223
آخرین بروز رسانی: ۱۲ مهر ۲۰:۰۷ بعد از ظهر(2 ماه پیش)